- Πλαπούτας
- Οικογένεια αγωνιστών του 1821 από τη Γορτυνία.
1. Αθανάσιος. Γιος του Κόλια Π. (4) Πολέμησε πάντα κοντά στον αδελφό του Δημήτριο και διακρίθηκε ιδιαίτερα στην πολιορκία των Πατρών.
2. Γεώργιος. Γιος του Κόλια Π. (4) Συγκέντρωσε δύναμη εναντίον των Τούρκων του Λάλα, κατά την πολιορκία του οποίου (Ιούνιος 1821) σκοτώθηκε.
3. Δημήτριος (1786 – 1864). Γιος του Κόλια Π. (4) Υπηρέτησε τον αγγλικό στρατό στη Ζάκυνθο, όπου μυήθηκε και στη Φιλική Εταιρεία, και επέστρεψε ύστερα στην Πελοπόννησο, όπου τον βρήκε η κήρυξη της Επανάστασης. Πολέμησε στο Λεβίδι (Απρίλιος 1821), στο Βαλτέτσι (Μάιος 1821), στη Γράνα (Αύγουστος 1821), στην Τρίπολη (Σεπτέμβριος 1821) και στα Δερβενάκια (Ιούλιος 1822). Διορίστηκε φρούραρχος του Ναυπλίου (Δεκέμβριος 1822) και η Γερουσία Πελοποννήσου του απένειμε το βαθμό του στρατηγού. Πιστός οπαδός του Κολοκοτρώνη στις εμφύλιες διενέξεις, αρχικά, ήρθε σε σύγκρουση μαζί του αργότερα, συμφιλιώθηκαν όμως κατά την εισβολή του Ιμπραήμ. Μέλος της επιτροπής που συνόδευσε τον Όθωνα από το Μόναχο στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1832, κατηγορήθηκε τον επόμενο χρόνο, όπως και ο Κολοκοτρώνης, για αντικαθεστωτική δράση και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αργότερα του δόθηκε χάρη και έγινε υπασπιστής του Όθωνα.
4. Κόλιας (1736 – 1827). Αγωνίστηκε κατά των Τούρκων στα ορλοφικά και συγκρούστηκε πολλές φορές μαζί τους, υπερασπίζοντας την περιοχή της Καρύταινας.
5. Παρασκευάς. Γιος του Κόλια. Ήταν τόσος χειροδύναμος ώστε στη Ζάκυνθο κατόρθωσε να ακινητοποιήσει έναν ταύρο σε κατάσταση μανίας. Πολέμησε στην Πελοπόννησο πετώντας μεγάλες πέτρες στους Τούρκους. Διετέλεσε, μετά τον θάνατο του Γεώργιου (2), προσωρινός αρχηγός των επαναστατών ώσπου να αναλάβει την αρχηγεία ο Δημήτριος Π. (3).
Ο εθνικός αγωνιστής Δημήτριος Πλαπούτας.
Dictionary of Greek. 2013.